На Миколаївщині двоє людей наїлись лісових грибів та ледь не померли

Постраждалі збирали гриби та вживали гриби у їжу, після чого відчули погіршення самопочуття

На території Миколаївщини тривалий час утримується волога погода, майже щодня випадають дощі, що сприяє швидкому росту грибів, про це Depo.Миколаїв повідомили у прес-службі рятувальників. 

Процес їх збирання, приготування та зберігання – це справжнє мистецтво, яке потребує знань у сфері розрізнення корисних та шкідливих дарів природи. Однак, нерідко, люди, які проживають поблизу лісових насаджень або просто відпочиваючи у лісі, вирішують, що вони достатньо знають про це і з легкістю можуть відрізнити їстівні гриби, тому самовпевнено збирають їх та вживають у їжу. І на жаль, це нерідко закінчується отруєнням.

Так, 7 червня до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про те, що до Первомайської центральної районної лікарні із діагнозом "отруєння грибами" госпіталізовано двоє осіб. Постраждалі цього дня збирали гриби та вживали їх у їжу, після чого відчули погіршення самопочуття. Вже 9 червня обох у важкому стані переведено до Миколаївської обласної лікарні, а 10 червня до Лікарні швидкої медичної допомоги м. Миколаєва.

Саме тому, рятувальники Миколаївщини наголошують: не збирайте та не вживайте незнайомих дикорослих грибів, адже це дуже небезпечно! Пам’ятайте наступне:
- збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
- гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
- якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
- краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;
- зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
- дітям їсти гриби не рекомендується.

Що ж спричинює отруєння?
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Пам’ятайте, гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Миколаїв