Нарешті пішла: Чого українцям чекати від медреформи

Верховна Рада підтримала урядовий законопроект "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", тим самим запустивши довгоочікувану медреформу

Нарешті пішла: Чого українцям чекати від…

Голосування за зміни у системі охорони здоров'я стали однією з найгарячіших тем кількох сесій парламенту. Попри потужну інформаційну кампанію, і зараз навколо прийнятого законопроекту продовжують циркулювати чутки.

Depo.ua пропонує пригадати, що зміниться для українців з прийняттям медреформи.

Зміна системи фінансування. Держава виділятиме гроші на пацієнта, а не на койко-місце

Систему "Гроші йдуть за пацієнтом" в Україні обговорюють вже давно, адже сама таку систему використовують у половині країн, які є членами ЄС, - зокрема, Великій Британії, Іспанії, Італії, Ірландії, Скандинавських країнах.

Наразі ж почнуть реалізовувати її і в Україні. За новою схемою, українець, як і раніше, сплачує податок на медичні послуги. Але з цих грошей виділяється сума саме на його лікування, а не на утримання місця у лікарні. Право пацієнта – обрати собі лікаря, орієнтуючись на освіту, досвід роботи спеціаліста та відгуки про нього. Пізніше для зручності запустять спеціальну електронну систему – базу даних про усіх медиків країни.

Пацієнт та лікар укладають угоду про надання медичних послуг.

Виходить, що більш кваліфіковані спеціалісти і кращі медичні заклади обслуговують більшу кількість клієнтів і, відповідно, отримують більше грошей. Таким чином створюється здорова конкуренція, і медики зацікавлені в тому, щоб допомогти клієнту.

На закиди щодо того, що нова система призведе до закриття лікарень і безробіття серед медиків у МОЗ заперечують, що питання існування медичного закладу – у юрисдикції міської влади. Вже на місцях вирішуватимуть, чи варто вдосконалити лікарню, до якої пацієнти не звертаються і їдуть у обласний центр чи подумати над реорганізацією, об'єднанням чи то перепрофілюванням закладів.

Лікар приїде додому, але лише якщо вважатиме це за потрібне

Як і раніше, лікаря можна буде викликати додому. Втім, він сам визначатиме, чи йти до пацієнта. Адже, наприклад, у випадку легкого сезонного ГРВІ пацієнт не потребує пігулок і має просто відновити сили у домашньому спокої, а з легким кашлем може сам прийти до поліклініки.

Створення Національної служби здоров'я (органу виконавчої влади зі спеціальним статусом)

Новий орган виконуватиме функції страховика і єдиного замовника з централізованої закупівлі медичних послуг, а також контролюватиме дотримання умов договорів про медичне обслуговування.

Хоча супротивники нарікають, що створення органу – вірний початок нового витка корупції, у МОЗ впевнені, що це не так. Адже Наслужба не акумулюватиме кошти на своїх рахунках, лишень буде медичним оператором – перераховуватиме кошти медичним закладом згідно з укладеними контрактами, на пацієнтів, які зголосилися у них лікуватися.

Наголошують, що НСЗУ – не українське ноу хау, адже, наприклад, у Великій Британії такий орган діє вже 70 років. Крім того, модель довела свою ефективність у у Норвегії, Італії, Іспанії, Канаді, Бразилії, Польщі та Хорватії.

МОЗ обіцяє, що від реформи виграють як пацієнти та лікарі, які сумлінно ставляться до роботи, так і аптечний та фармацевтичний бізнес, що грає за чесними правилами.

А от для любителів "подяк" у конвертах, фармацевтичних лобістів та любителів ліків з недоведеною ефективністю життя навпаки ускладниться.

Безкоштовна "первинка" і два списки - зелений та червоний

Первинна допомога буде безкоштовною.

З бюджету покриватимуть витрати на екстрену допомогу – термінові операції, терапію переламів. Повністю оплачуватимуть паліативну допомогу (адекватне знеболювання та іншу допомогу пацієнтам зі смертельними захворюваннями).

Безкоштовно лікуватимуть поранення, контузії та каліцтва бійців АТО.

Від співоплати послуг на вторинній і третинній ланці після обговорення в комітетах відмовилися.

Натомість Національна служба здоров'я щороку складатиме списки послуг, які пацієнт отримуватиме безоплатно.

Відповідно, послуги з зеленого списку будуть безкоштовними, а за послуги з червоного пацієнти платитимуть. За попередніми твердженнями МОЗ, у червоний список включатимуть послуги зі стоматології, естетичної медицини і деякі з тих, які не є обов'язковими для збереження здоров'я та життя пацієнта. Втім, після усунення поняття співоплати червоний список може розширитися.

До лікарів - у визначеному порядку

Аби лікуватися безкоштовно, пацієнт спершу має звернутися до сімейного лікаря. Якщо той вважатиме за потрібне, він випише направлення до більш вузького спеціаліста - наприклад, отоларинголога чи гастроентеролога.

Ті, хто хоче потрапити до вузького спеціаліста, обминувши лікаря первинної ланки, муситимуть платити. Виняток зроблять для травматологів та гінекологів.

Таким чином сподіваються позбавитися черг під кабінетами таких спеціалістів і, логічно, розвантажити лікарів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme